Recept

Bonenprut

Een pan, niet-kritisch, eten, ontstaan tijdens studententijd, zeer geschikt bij veel "mee-eters" vanwege eenvoud en door het leven gaand onder de naam “prut” of “preu”. Persoonlijk het liefst gegeten met iets meer sambal en een pul bier.
Voor dit gerecht geldt:
"Beter hard geblazen, dan de mond gebrand".

Totale kooktijd: 40 minuten.
         4 ons gehakt
         1 pot bruine bonen/kapucijners
         4 uien
         2 prei
         1 paprika
         1 blikje tomatenpuree
         1 theelepel laos (conimex)
         2 theelepels sambal (conimex)
         ½ theelepel knoflookpoeder (conimex)
         ½ theelepel boemboe saté (conimex)
         scheut ketjap (conimex)
         1 mok macaroni 
         

Doe de bruine bonen/kapucijners in de pan en voeg 2 potten water erbij. Voeg gehakt toe. Breng alvast aan de kook, ondertussen de gehakt losmaken met een vork.
Voeg laos, sambal, knoflookpoeder, boemboe saté, tomatenpuree en ketjap toe. Af en toe roeren, laten pruttelen.
Maak achtereenvolgens ui, prei en paprika schoon, snij aan stukken, (prei nogmaals wassen) en voeg toe aan pan.
Roer af en toe en laat alles een paar minuten pruttelen.
Voeg macaroni (lees op pak de kooktijd, ca 10 minuten) toe en, onder regelmatig roeren, laat het geheel zolang nog zachtjes koken. Voorkom aankoeken van macaroni op de bodem.


Beoordelingen


Veroni
Ik denk niet dat studenten dit gerecht nog zouden kiezen om in hun studentenhuis te serveren. Zet anders je duikbril op, want in het gerecht moeten 4 uien! Daarnaast zou ik niet meer gaan stappen na al die bruine bonen die je vervolgens moet verteren. Aan de andere kant is het gerecht wel handig om in te vriezen om later opnieuw te verwarmen. Maar het blijft letterlijk een prut op je bord.

Jorien
Iedere donderdag stond het wéér op het menu. Soms ging de prut ook nog door de molen. Dat maakte in het uiterlijk geen verschil. Allebei even vies. Enige hoop die je had was dat het minder vies zou smaken dan het er uit ziet. Ook die hoop heb ik inmiddels opgegeven. De eerste tijd nadat ik uit huis was, heb ik het op bezoek komen op de donderdag maar vermeden. Om te voorkomen dat ik dit gerecht wéér moest eten. Nu ben ik aardig praktisch ingesteld en op dat vlak is het eten goedgekeurd. Als je het een dag van te voren maakt is het de volgende dag zo opgewarmd. Zo heb ik in elk geval een positief punt benoemd.

Klaas